Menu
Til nyhedsoversigt

Mentale redskaber mod angst

- af Cancerforums Redaktion
Angst er på mange måder en uoverskuelig størrelse, men hvad kan du selv gøre for at styrke dit mentale helbred?

Hvis du er pårørende til en kræftpatient, eller selv er diagnosticeret med kræft, er det normalt at opleve nervøsitet og angst. Derfor kan der opstå en del usikkerhed om, hvad der nu skal ske.

Det er vigtigt at huske på, at angst ikke er farligt, selvom følelserne omkring angst kan være meget ubehagelige. Angst kan komme i form af katastrofetanker, men også i form af kropslige symptomer. Du kan opleve hjertebanken, hurtigere vejrtrækning og smerter eller trykken i bryst- og maveregionen. Nogle mennesker oplever også at være anspændt og rastløs. Det kan være meget ubehagelige følelser, men er faktisk en del af din krops forsvarsmekanismer. Derfor er angst ikke en uvant følelse for dig der selv har en kræftsygdom eller har pårørende, som er diagnosticeret med kræft. Kræftsygdom minder naturligt én om en livstruende sygdom, men selve usikkerheden, som en kræftdiagnosticering medringer, kan alene vække uro hos dig.

Angst ved sygdom og behandling

Angst kan blive fremprovokeret ganske naturligt. For eksempel hvis du skal til en undersøgelse med din kræftsygdom, som du kan have haft en dårlig oplevelse med tidligere. Angsten kan også vise sig, hvis du ved, at du skal have lavet en biopsi eller koloskopi, som kan betyde kropslig ubehag eller smerte. Din krops forsvarsmekanismer vil automatisk træde ind, da det minder dig om noget ubehageligt.

Hvis du oplever angst i løbet af et behandlingsforløb, kan det være en ide at gøre personalet omkring dig opmærksom på din uro omkring forløbet. Det kan i sig selv give en vis ro, at personalet er klar over dine udfordringer.

Hvad kan du selv gøre for at kontrollere og leve i angsten?

Ganske naturligt vil man forsøge at lukke angsten ude, men angsten har en række mekanismer, som gør, at du ikke bare kan ’slukke’ for den. Derfor vil det oftest være bedre at acceptere angstens tilstedeværelse, men i stedet opnå nogle værktøjer, som kan hjælpe dig til at overskue de negative tanker.

Det er meget forskelligt, hvordan folk håndterer sin angst. At italesætte sin angst kan for nogen være rart, mens andre får fremprovokeret angsten ved at tale om den. Hvis du har svært ved at finde ud af, hvad der hjælper dig, kan det anbefales at tale med en professionel, som har nogle værktøjet der kan hjælpe netop dig.

Nedenfor finder du en række sider på cancer.dk, som kan være nyttige for dig, i form af at håndtere angst og negative tanker på den bedst mulige måde.

  • Mindfulness og meditation: Meditation kan bruges til at opnå indre ro, så tankerne fylder mindre
  • Visualisering: Ved at visualisere kan du fjerne fokus fra dine bekymringer
  • Gode øvelser i hverdagen: Har du ikke altid overskuddet til meditation, kan mindre øvelser også godt hjælpe dig væk fra tankemylderet

Vil du vide mere?

Hvis du har behov for yderligere information om angst ved kræftsygdom, eller bare generelt om angst, anbefaler Cancerforums redaktion, at du tager et kig på sundhed.dk 'Behandling af angst ved kræft' og 'Angstforeningen'. Her kan du finde en masse nyttig information, som kan gavne dig selv eller dine nærmeste. Du er også altid velkommen til at ringe til Kræftens Bekæmpelses Kræftlinje på 80 30 10 30, hvor vores rådgivere sidder klar til at snakke med dig mandag – fredag kl. 9 – 21 og lørdag – søndag 12 – 17.